Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Doç. Dr. Mayramgül Dıykanbay, Ankara’da Aytmatov Temalı Uluslararası Toplantıya Katıldı

9-10 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara’da “3. Cengiz Aytmatov Günleri XX. Yüzyıla Damgasını Vuran Baba-Oğul: Törökül Aytmatov (1903-1938) ve Cengiz Aytmatov (1928-2008)” başlıklı uluslararası bilimsel toplantı gerçekleştirildi. Aytmatov mirasının tartışıldığı bilimsel toplantı, yazarın doğumunun 95. yıl dönümü münasebetiyle düzenlendi. Toplantı; TÜRKSOY, TİKA, Kırgızistan Cumhuriyeti Büyük Elçiliği, Kırgızistan Bilimler Akademisi ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü iş birliği ile hayat buldu.

Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye olmak üzere altı ülkeden bilim insanlarının katıldığı toplantıda yazarın birçok eserine esin kaynağı olan, Kırgızistan’ın siyasî ve sosyo-kültürel temelinin atıldığı ilk yıllarda vatana olan aşklarının bedelini hayatıyla ödeyen Repressiya kurbanları da değerlendirmeye alındı. Yazarın babası Törökul Aytmatov da 1938 yılında milliyetçilikle suçlanarak Stalin katliamına uğrayan aydınlardan biriydi.

Ulu yazar Cengiz Aytmatov’un kız kardeşi Roza Aytmatova’nın da katıldığı bu toplantıya ise Bölümümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mayramgül Dıykanbay davetli konuşmacı olarak katılmıştır. Doç. Dr. Dıykanbay,  toplantıda “Kanlı Terör Döneminde Törökul Aytmatov ve Kader Arkadaşları” başlıklı bildirisini sunmuştur.